Top

Voorkom kalkaanslag

voorkom-kalkaanslag-op-wasmachine-verwarmingselement

Voorkom kalkaanslag...
en bespaar energiekosten


Eén van de gevolgen van hard water is de kalkafzetting op verwamings-elementen. Voorkom kalkaanslag om te besparen op uw stroomrekening!

Bij hogere temperaturen van het water wordt er meer kalk afgezet. Dit is vooral merkbaar vanaf 50 °C. Het manifesteert zich o.a. in de wasmachine, die hierdoor meer stroom gaat verbruiken. De oorzaak is de kalklaag, die de warmteoverdracht van het element bemoeilijkt.

Kalksteen vormt als het ware een isolatielaag op het verwarmingselement. Een kalklaagje van 1 mm betekent 10% meer energieverbruik. Bij 4 mm kalkafzetting is het stroomverbruik al met 30% toegenomen. Dit gaat heel geleidelijk, zodat u het niet bemerkt. Het devies luidt: "voorkom kalkaanslag en bespaar energie".

Wat is hard water?

Hard water is water met een hoog kalkgehalte. Wassen met hard water is duurder omdat er meer zeep nodig is voor de schuimvorming. Heeft u zich tijdens een vakantie in het buitenland wel eens verbaasd dat u veel minder shampoo nodig had dan thuis? Dan had u te maken met zacht water!

Hard water bevat relatief veel calcium en magnesium. Die stoffen zijn nuttig voor onze gezondheid maar de kalkafzetting is een nadeel. De kalkproblemen zijn het ergste bij het verwarmen van hard water, zoals in de wasmachine, vaatwasser en koffiezetter. Kalkaanslag ontstaat ook op plekken waar het harde water met lucht in aanraking komt, bijvoorbeeld op douchekoppen en kranen.
hard water in vlaanderen
De water hardheid wordt meestal aangegeven in Duitse graden (°DH) of Franse graden (°F) hardheid.
Deze eenheden hebben een vaste verhouding: 1 °F is 0,56 °DH, zodat u ze eenvoudig kunt omrekenen. Hieronder een indeling van de cijfers voor waterhardheid, met afgeronde waarden:

Kenmerk Franse hardheid Duitse hardheid
zacht water tot 15 °F tot 8 °DH
middelhard 11-30 °F 8-17 °DH
hard water 30-45 °F 17-25 °DH
zeer hard vanaf 45 °F vanaf 25 °DH

Voorkom kalkaanslag met kalkneutralisator

Het is dus niet zozeer de kalk die het probleem vormt, maar wel de kalkaanslag op sanitair en de kalkafzetting binnenin leidingen en toestellen. Voorkom daarom kalkaanslag met een kalkneutralisator: deze brengt de kalk in opgeloste vorm. De kalk wordt dus niet uit het water verwijderd, doch met het gebruikte water afgevoerd.

Een kalk-neutralisator voorkomt de nadelen van hard water, effectief tot ongeveer 45 graden Franse hardheid.
Kalk-neutralisator
Kalk-neutralisator
Kalk-neutralisator - professioneel
Leidingdiameter 20 tot 50 mm
Fabrieksgarantie 4 jaar
€ 189,50