Top

Kalk verwijderen

kalk-verwijderen met chemische middelen?

Kalk verwijderen...
kan ook zonder chemicaliën


Kalkaanslag veroorzaakt veel overlast. Ook in uw woning kunnen kalkproblemen ontstaan.

Voorbeelden? Kalkresten op en rondom kranen, kalkrand in de wc-pot, kalkaanslag op tegels en douchewanden en lelijke kalkresten op het aanrecht of in de wasbak.

Douchekoppen en sproeiers raken verstopt door kalk, zodat een miezerig straaltje overblijft... Thermostatische mengkranen zijn eveneens gevoelig voor kalkaanslag.

Hoger energieverbruik door kalkaanslag

Naast zichtbare kalkaanslag is er aankalking in allerlei toestellen die water verbruiken. Voorbeelden zijn de koffiezetter, het senseo apparaat, een waterkoker en zelfs de ouderwetse fluitketel. Kalkaanslag veroorzaakt verstoppingen (waardoor apparaten niet of niet goed meer werken) èn onnodig energie verbruik.

Apparaten zoals koffiezetters, vaatwassers en wasmachines, bevatten een verwarmingselement. Hierop ontstaat in de loop der tijd een harde steenachtige laag. Deze hardnekkige kalklaag (ketelsteen) isoleert de warmteoverdracht vanuit het element, zodat er steeds meer elektrische stroom nodig is om dezelfde watertemperatuur te bereiken.

Kalk verwijderen met schoonmaakmiddelen

kalk verwijderen in de badkamerKalk verwijderen kan met diverse schoonmaakmiddelen, zoals azijn, wc reiniger of wc eend, vim, cif, bleekmiddel, groene zeep, soda. Er bestaan ook speciale kalkreinigers zoals HG ontkalker, hagesan, calgon en wasverzachters. Het nadeel van dergelijke middelen is dat u ze moet blijven gebruiken en steeds opnieuw moet schoonmaken en boenen. Kalk verwijderen met een schuurspons kan zelfs blijvende schade veroorzaken aan het sanitair.

Kalk verwijderen met chemicaliën

kalk verwijderen in de wc potSchoonmaken betekent dus veel werk. Dan is kalk verwijderen met agressievere middelen verleidelijk. Mensen gebruiken citroenzuur, bleekmiddel, chloor, oxaalzuur, spiritus, ammoniak en allerlei andere stoffen. Zelfs zoutzuur wordt voor kalk verwijderen aangewend.

Weer anderen doen steradent in de wc pot, gieten cola over de kranen of hangen in azijn gedrenkte doeken tegen de wand van de douche. Er zijn zelfs mensen die de kalk met tandpasta en tandenborstel van hun douchekraan poetsen en vervolgens constateren dat het chroom voor altijd dof is geworden...

Problemen bij kalk verwijderen

Pas op met gevaarlijke stoffen bij kalk verwijderenWie kalkaanslag wil verwijderen dient ook rekening te houden met de nadelen en gevaren. Sommige middelen zijn ronduit gevaarlijk, niet alleen voor kinderen, maar ook door de dampen die u zelf inademt. En wat te denken van al die afvalstoffen die in het milieu terechtkomen?

Kalk verwijderen kan gelukkig op preventieve wijze. De meest effectieve methode is een waterontharder, die de kalk uit het water haalt. Een goedkoper alternatief is een elektronische ontkalker, die de kalk als het ware oplost.

De kalkdeeltjes komen dan met het water mee naar buiten. Schoonmaken (met name van het sanitair) blijft wel nodig, doch kost minder tijd en moeite. Vaak is het voldoende de douchewand na het douchen even goed na te spoelen. Kalk verwijderen door naspoelen (en liefst ook afdrogen) gaat nu eenmaal gemakkelijker dan kalkaanslag wegboenen.
Elektronische ontkalker
Elektronische ontkalker
Ontkalker voor woningen
Leidingdiameter 10 tot 40 mm
Fabrieksgarantie 1 jaar
€ 123,00