Kalkaanslag in badkamer

Voorkom kalkaanslag in uw badkamer met een kalk-neutralisator

De badkamer poetsen, voor de meeste mensen niet het favoriete klusje op de zondagmorgen... Vooral hardnekkige kalkaanslag leidt in veel huishoudens tot frustratie, want hoe krijg je dit nou het beste verwijderd zonder agressieve schoonmaakmiddelen?

Kalkaanslag op zwart natuursteen, op je nieuwe gouden kraan of een verstopte douchekop waar nog maar een mini-straaltje uit komt. We geven hieronder tips om kalkaanslag te verwijderen, te voorkomen én een manier om nooit meer last te hebben van kalkaanslag!

Verstopte douchekop ontkalken

Natuurazijn is een alternatief voor schoonmaakazijn. Beide middelen kunnen ingezet worden voor het verwijderen van kalkaanslag in de badkamer. Natuurazijn is geschikt voor consumptie en heeft een veel lagere zuurgraad dan schoonmaakazijn. Natuurazijn is daarmee ook niet schadelijk voor de gezondheid. Om de douchekop te ontkalken kun je deze een nacht laten weken in een bakje met 50% natuurazijn en 50% water. De volgende dag kun je met een speld dan de gaatjes doorprikken die eventueel nog verstopt zitten. Vergeet niet de douchekop goed na te spoelen! 
Let op! (Natuur)azijn is niet geschikt voor alle materialen! Het kan bijvoorbeeld natuursteen aantasten! Daarnaast kan azijn ook zorgen dat de kitrand los gaat laten, let dus altijd goed op waar je dit middel gebruikt. 

Kalkaanslag verwijderen van natuursteen

In veel badkamers wordt tegenwoordig natuursteen gebruikt, vooral zwart natuursteen blijft populair. De luxe uitstraling van (zwart)natuursteen is helaas een stuk minder wanneer er een witte kalkwaas zichtbaar wordt! Bij het schoonmaken van natuursteen moet je goed opletten welk middel je gebruikt, het materiaal is namelijk erg gevoelig voor schoonmaakmiddelen. Dit komt omdat natuursteen bijna altijd kalkhoudend is en de anti-kalk schoonmaakmiddelen bijna altijd een hoge zuurgraad hebben. Helaas gaat kalk en zuur niet samen en beschadig je zo het oppervlakte van je natuursteen. Dan de vraag hoe je de kalkaanslag op natuursteen wél kunt verwijderen... Doordat de kalk in de poriën van de natuursteen trekt is dit een lastige klus waarbij eigenlijk alleen het polijsten van de natuursteen écht goed resultaat oplevert. Dit kan zowel handmatig als machinaal (met pads die je op de boormachine kunt aansluiten). Overleg vooraf met een specialist over het type natuursteen en de gewenste aanpak. 

Kalkaanslag verwijderen van chroom

Die mooie glimmende chromen kraan kan na verloop van tijd erg dof worden wanneer de kalkaanslag niet continue grondig verwijderd wordt. 
Net zoals bij natuursteen is het bij chroom belangrijk dat het schoonmaakmiddel geen hoge zuurgraad heeft. De standaard anti-kalk schoonmaak-
middelen zullen je chroom namelijk aantasten. Beter is het om chroom schoon te maken met groene zeep of een speciaal schoonmaakproduct voor chroom. Het is belangrijk om dit met regelmaat te doen, want hardnekkige kalkaanslag is met deze middelen lastig te verwijderen! 

Kalkaanslag voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen om de kalkaanslag deels te voorkomen. 

- maak na elke douchebeurt de tegels, kraan en het douchescherm of douchedeur droog
- poets wekelijks grondig de badkamer zodat kalkaanslag niet op aankoekt en nog gemakkelijk te verwijderen is
- spray na elke douchebeurt de tegels en glazen deur in met een mengsel van water en azijn (let wel op de kitranden)
- breng een dunne laag autowax aan op het douchescherm, douchedeur en tegels zodat kalk minder kans krijgt

Deze methoden kunnen veel werk schelen. Maar let op, de kalkaanslag binnenin de leidingen en de wc-pot kun je hiermee niet voorkomen. Juist deze kalkaanslag die je niet ziet kan op de lange termijn tot problemen leiden. 

Kalkaanslag volledig voorkomen

Wil je graag verlost zijn van kalkaanslag? Helemaal voorkomen is lastig te realiseren maar er zijn tegenwoordig methoden die het grotendeels voorkomen. Door een elektrische ontkalker te plaatsen ontstaat er in de leidingen een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat de kalkdeeltjes niet oplossen in het water en met het water naar buiten stromen. De kalk dan weliswaar nog steeds achterblijven op het douchescherm maar doordat de kalk nu poederachtig is, laat deze zich gemakkelijk verwijderen. Kwestie van even afspoelen na het douchen dus.  Groot voordeel: in de leidingen is er geen kalkaanslag meer. Hiermee blijven de waterstralen intact, voorkom je kostbaar onderhoud aan leidingen en bespaar je jezelf een heleboel tijd. 

Zie je het voor je? Nauwelijks kalkaanslag meer?

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.